top of page

3# Feitjes over de geschiedenis van Recruitment die je nog NIET wist.

Vroeger vond ik geschiedenis al fantastisch. Hierin kun je vaak herleiden waarom dingen zijn zoals ze zijn. Zoals vele weten heeft Napoleon een enorme invloed op ons gehad, maar ook de Romeinen, tot aan uitvinders zoals Einstein die met abstracte ideeën tot veel uitvindingen heeft geleid. Zo is Recruitment ook eens ontstaan. Ik ben in de wondere wereld gedoken van de geschiedenis van Recruitment en vind het leuk om dit te delen met jullie.

1# De geschiedenis van Recruitment

Wist je dat de geschiedenis van Recruitment teruggaat naar het jaar 55 voor Christus. Het leger van Julius Ceasar had versterking nodig en ging daarmee op zoek naar personeel. Onder de soldaten was een hoog verloop. Door gevechten, uitputting, maar ook door interne opgelegde strafmaatregelingen (dit was vaak de doodstraf), waren ze voortdurend op zoek naar personeel. Julius Ceasar was de eerste die een, zoals wij hem nu kennen, Referral bonus (geld) gaf wanneer zijn soldaten andere soldaten konden vinden. Zo hoopte hij zijn leger sneller te laten groeien.


2# De geschiedenis van het Curriculum Vitae (CV)

Ook dit is weer een hele bekende naam! Leonardo da Vinci is de grondlegger van het eerste CV. Rond 1481 schreef Leonardo zijn CV in briefvorm aan een werkgever. Pas begin 1900 kwam het CV naar Nederland toe. Hierin schreef je als werkzoekende in briefvorm jouw werkervaring en kennis. Naast deze informatie was het heel logisch om ook je afkomst, gewicht, religie, lengte etc. te vermelden. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.3# De geschiedenis van het uitzenden

Rond 1950 kwam het uitzendprincipe over uit de VS. De Verenigde staten zochten veelal tijdelijke uitzendkrachten voor administratieve functies. In de VS noemde ze dit Rented Help, dus vrij vertaald; ingehuurde hulp. In 1961 kwam in Nederland de Algemene Bond Uitzendondernemingen (de ABU), de NBBU was een stukje later en werd "pas" in 1994 opgericht.


Het mooie van zulke feitjes is dat je er écht helemaal niets mee kunt, maar bedank me maar bij de eerstvolgende recruitment pubquiz die je met deze 3 feitjes gaat winnen. :-D


Groetjes


Djai29 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page