top of page

3 tips voor een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor sommige mensen een tikkeltje eng. Een beetje nerveus zijn, is dan ook helemaal niet vreemd. Zorg daarom voor een goede voorbereiding om het solliciteren zo vlot mogelijk te laten verlopen. De volgende tips zijn hierbij zeer waardevol:


#1: Verdiep je in het bedrijf

Wat zijn bekende, maar ook minder bekende onderdelen/motivaties/doelen van het bedrijf die je weet te achterhalen? Maak aantekeningen tijdens je zoektocht op de website van de organisatie. Markeer wat belangrijk is, maar noteer vooral zaken die onduidelijk zijn of je nog niet snapt. Persoonlijk vind ik het altijd enorm fijn als kandidaten zich hebben ingelezen of voorbereid. Hiermee komt het gesprek direct op gang en kom je nooit voor verassingen te staan.

Onthoud wel dat je echt niet alles hoeft te weten over de organisatie. Je bent immers op kennismakingsgesprek, waarbij ook jij op de hoogte mag worden gebracht van de laatste ontwikkelingen binnen de organisatie.


Stel vragen op zoals:

  • Hoe ziet een dag van een FUNCTIENAAM er bij ORGANISATIE uit?

  • Hoe ziet de afdeling eruit? Wie werken er en wie wordt mijn leidinggevende? Rondleiding?

  • Werkt de organisatie met functie doelstellingen / targets?

  • Hoe is de sfeer op de afdeling?

  • Hoe wordt er omgegaan met “het nieuwe werken” Hybride vorm?

  • Part-time werken / Full time werken.

  • CAO, Loonschalen, promotiemogelijkheden? Wat moet je doen om hogerop te komen?

  • Opleidingsmogelijkheden? Stel dat ik Senior FUNCTIENAAM wil worden, wat moet ik doen (certificeringen, werkervaringsjaren etc) om daar te komen?


#2: Bereid je voor op lastige vragen

Welke in potentie lastige vragen kan men stellen? Door ze alvast te oefenen, weet je een duidelijk antwoord te formuleren. Er zijn via google heel veel lastige vragen te vinden. Zo heeft Nationale Vacaturebank een lijstje van 10 vragen opgesteld die wel vaak voorkomen:


"Één GEK kan méér vragen dan tien WIJZEN kunnen beantwoorden". (dé lijfspreuk van mijn opa) Je weet van te voren nooit wat jouw gesprekspartner gaat vragen. Bereid je dus wel voor, maar overdrijf het niet.


#3: Durf feedback te vragen

Je hebt een goed gesprek bij de organisatie gehad en loopt met een goed gevoel richting de uitgang van de organisatie. Eenmaal bij de auto aangekomen begin je je onzeker te voelen, want misschien had je die ene vraag wel of niet moeten stellen. De komende dagen zit je in onzekerheid en begin je steeds meer twijfels te krijgen. Waarom hebben ze nog niet gebeld en waarom duurt het proces zo lang?


Wanneer je klaar bent met het sollicitatiegesprek, dan kun je best vragen naar het vervolg van het recruitmentproces, wat het beeld is van de gesprekspartner over jou en de rol? Zijn er twijfels, dan is dat het moment om ze nog nader toe te lichten. Vaak werkt dit verhelderend en kun je al een goede eerste indruk krijgen en wat de uitslag wordt van het sollicitatiegesprek.


Nog beter is het als een gesprekspartner gewoon met je meedenkt en al direct feedback geeft, je het proces vertelt en je concrete kritiek (positief en negatief) meegeeft.


Vergeet nooit, in welke tijd dan ook (kandidatenmarkt / werkgeversmarkt), dat een organisatie mag kiezen of jij bij de organisatie mag werken, maar dat jij nog meer het recht hebt om te kiezen of je bij de organisatie wil werken.


Veel succes!!


Groetjes


Djai


18 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page