top of page

6 Bekendste Boolean operators (Boolean Week)

In de week van maandag 16 mei 2022 heb ik informatie op Linkedin gedeeld rondom het maken van Booleans. Boolean kan ingezet worden om te zoeken op onder andere LinkedIn en Google. Met Boolean search haal je vaak het maximale uit je zoekopdracht. Vaak komen recruiters niet verder dan het invoeren van een functietitel op Linkedin. Dit is uiteraard ook een manier om te zoeken, maar soms met alleen een functietitel red je het niet.


Maar hoe zit het ook alweer met al die verschillende boolean "operators" ? Het kan best ingewikkeld zijn. Nu zijn er enorm veel operators, maar door er een aantal uit te leggen, kom je al enorm ver:


Hieronder 6 meest voorkomende Boolean Search operators:

De "AND" Operator


Deze operator is bedacht om combinaties van zoekopdrachten te maken. Wanneer we bijvoorbeeld Java AND Developer in de zoekbalk intypen, zoeken we naar pagina's waar Java & Developer in voorkomen. In de meeste gevallen zijn dit dus Java developers, maar in een enkelen geval zijn dit bijvoorbeeld PHP Developers die graag naar Java op vakantie gaan en die dit melden op het profiel. ;-)


De "OR" Operator

Wanneer we bijvoorbeeld een supportmedewerker zoeken kan het interessant zijn om de OR operator te gebruiken. Supportmedewerkers, noemen zichzelf ook wel eens helpdeskmedewerkers. In dat geval kun je in Linkedin de OF methode gebruiken. Je zoekt dus in de zoekbalk: Supportmedewerker OR Helpdeskmedewerker. Hierin maakt het niet uit of er Supportmedewerker of Helpdeskmedewerker op een pagina staat en beide profielen laat hij zien.


De "NOT" Operator

In mijn rol zoek ik vaak naar VAST personeel. Medewerker die graag in loondienst willen werken bij een organisatie. Met de NOT methode sluit je freelancers uit, dus NOT Freelance NOT Interim NOT ZZP NOT Eigenaar NOT Owner. Wanneer je dit combineert met een zoekopdracht die je wél zoekt, sluit hij in dit geval de freelance markt meerendeel uit.
De ( ) Operator

Net zoals bij formules is het goed om volgorde te brengen in je zoekopdracht. Wanneer je jouw zoekopdracht groepeert, kan dit heel fijn werken en houdt je overzicht in een boolean search. Een voorbeeld kan zijn:


(Sales OR Accountmanager OR verkoper) AND (ICT OR IT OR Finance) AND (NOT Interim NOT Freelance NOT ZZP NOT eigenaar NOT owner).


Zoals je ziet groepeer ik de Booleanstring. Hierboven zet ik functietitel, Branche en contractvorm tussen de haakjes. Wanneer ik een functietitel wil toevoegen, kan ik dit heel makkelijk doen.


De " " Operator

Alles wat je tussen de " " zet, ziet hij als één combinatie. Deze functie is ideaal als je zoekt naar functietitels met meerdere woorden.


De functie Helpdeskmedewerker wordt ook weleens zo geschreven:

"helpdesk medewerker"


Door ze tussen haakjes te zetten neemt hij deze zoekopdracht letterlijk en exact zo over. Zo voorkom je twee zoekopdrachten, namelijk die van "Helpdesk" en van "Medewerker".


De * Operator

De * operator ook wel de Wildcard genoemd zorgt ervoor dat Linkedin alle combinaties meeneemt van het woord. Bijvoorbeeld


Wanneer je Helpdesk* in jouw zoekveld intypt dan zul je resultaten krijgen als Helpdeskmedewerker, Helpdesktools, Helpdeskspecialist etc.


Heb je hulp nodig met de booleansearch, met het vinden van personeel of wil je eens over het recruitmentproces sparren. Neem gerust contact met ons op via d.vannieuwenhoven@djai.nl


Voor de laatste tips en tricks rondom recruitment kun je ons gratis volgen via Linkedin

Groetjes


Djai

83 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page