Het ding met de STARR methodiek

De STARR methodiek in recruitment is echt wel een ding.. Het goed uitvragen van bepaalde vragen naar een kandidaat om een goede indruk te krijgen is enorm van belang. Zeker wanneer je als Recruiter een goede match wil maken tussen vacature en kandidaat.

Van nature zijn we als mensen/recruiters niet zo objectief om neutraal naar mensen te kijken. Zeker in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt willen we gewoon dat een vacature wordt ingevuld en we gunnen de kandidaat, en de vacature waar we voor werken een match! De kans op een BIAS wordt daarmee vergroot.
STARR

O.a. hiervoor is de STARR methodiek uitgevonden: STARR, wruhh wat is dat?

Even beknopte uitleg staat STAR(R) voor:

  • Situatie

  • Taak

  • Actie

  • Resultaat

  • Reflectie


De bedoeling is dus, dat je als recruiter vragen stelt om dieper op het profiel van een kandidaat te komen, zo kom je achter hetgeen een kandidaat gedaan heeft.

In welke Situatie is de kandidaat gekomen, wat was hierin de Taak van de kandidaat, Hoe heb je dat precies aangepakt en welke Acties deed de kandidaat, om vervolgens achter het Resultaat te komen (hebben de acties geleid tot het resultaat?) In de Reflectie fase wordt gevraagd naar wat de kandidaat hiervan heeft geleerd.


In theorie is dit een super handige manier om goede gesprekken aan te gaan met kandidaten. Het geeft houvast en het zorgt voor diepte in je gesprekken.


MAARRRRRR....

Maarrrrr, waar ik het vaak mis zie gaan: is dat de Recruiters kandidaten onderwerpen aan een heus vragenvuur waarin ze "snel" achter "de waarheid" willen komen. In plaats van een tweezijdig gesprek, wordt het een soort van ondervraging.:

Bijvoorbeeld:

- Wat heb JIJ gedaan? - Wat was jouw taak? - Wat deed jij dan in dat project - Waarom maar zo'n korte periode? - Heb je je target behaald? Nee? Waarom niet? - Heb je daar wat van geleerd?


Zelf zie ik de STARR methodiek als een soort van hulpmiddel tijdens gesprekken. Een hulpmiddel dat ergens in mijn hoofd zit en waar ik weer altijd op kan terugvallen. Gebruik de methode respectvol en toon begrip voor alles wat een kandidaat in zijn/haar werkende leven doet of heeft gedaan.


Over een andere boeg

Ik vind het vooral belangrijk te weten wie de kandidaat is, Voor welke functie hij 's ochtends graag wakker wordt, Vraag voor de grap eens wat de kandidaat zo mooi vindt van de functie die hij/zij nu doet, Fonkeltjes in de ogen zeggen mij dan veel meer, dan STARR ooit zal doen.


Recruitment is mensenwerk. Toon oprechte interesse in je kandidaat en maak van elk gesprek weer een leuk gesprek en vergeet niet, hoe meer jij deelt, hoe meer een kandidaat deelt.


Groetjes,


Djai


44 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven