top of page

Reces-sie of Reces-nie?

Er wordt op dit moment veel over geschreven. Bereiken we een recessie of zitten we er al midden in. Het wachten is op de eerste bedrijven die gaan omvallen, daarna volgen de ontslagen, waardoor mensen minder geld uitgeven en bedrijven weer minder winst maken, om vervolgens weer medewerkers te ontslaan.

Wekelijks krijg ik als recruiter de vraag hoe ik dit alles beleef. Zoals de meeste mensen wel weten zal doorgaans een recruiter het als eerste voelen als er minder medewerkers gevraagd worden en er medewerkers noodgedwongen op straat komen te staan. Gisteren sprak ik telefonisch een organisatie over deze kwestie en eergisteren een collega-recruiter. Allemaal merken we dat er wat aan de gang is, maar het is geen klassiek voorbeeld van een recessie.


In 2007-2008 werkte ik als bureau recruiter bij Switchjobs. Mijn dagelijkse taken waren het keihard hunten voor nieuwe opdrachten en kandidaten die gesolliciteerd hadden interviewen. Een klein beetje monsterboard, totaljobs en de nieuwe site Linkedin aanmaken, want dat kon hem weleens gaan worden. De tijdverdeling tussen het sourcen naar kandidaten en het sourcen naar nieuwe opdrachten was ongeveer 30%-70%. dus 70% stond in het teken van het binnenhalen van nieuwe klanten, maar ook de bestaande klanten uitbouwen.

Wanneer ik dit koppel aan de huidige tijd, merk ik dat er nog steeds te weinig kandidaten zijn, te veel vacatures, waarbij de vraag nog steeds enorm hoog is. Je kunt amper kandidaten vinden en Recruiters zijn hard bezig om kandidaten geïnteresseerd te krijgen.


Even heel makkelijk gezegd:

  • Hele grote organisaties/beursgenoteerd--> Wachten eigenlijk allemaal af.

  • Grote organisaties 500+ --> Willen en zien hierdoor kansen en tonen veelal lef

  • MKB 50+ --> Willen wel en durven doorgaans ook.

  • Kleinere organisaties --> vinden het doorgaans spannend en wachten ook af.

En dit is eigenlijk een heel verschil met 2007-2008. de markt is verdeeld over wat er gaat gebeuren. Sommige organisaties zien kansen terwijl de andere voorzichtig zijn. Wat mij betreft zitten we nog niet een recessie, maar zijn er wel wat tekenen.


Koopkracht


bron nu.nl

Grappig dat juist de huishoudens 0.1 procent meer hebben besteed dan in het tweede kwartaal en ook de uit -en invoer van goederen en diensten namen toen

Terwijl huishoudens 0,1 procent meer hebben besteed dan in het tweede kwartaal. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 0,9 en 1,0 procent toe.

Voor mij voelt dit ook als tegenstrijdigheid, waarbij de Nederlandse economie wellicht wel wat krimpt, maar we nog steeds met zijn allen veel uitgeven. Ook het aantal medewerkers dat wordt gezocht neemt weer toe. dit werd ook vanmorgen weer bekend gemaakt.


Als we maar hard genoeg schreeuwen dat we in een recessie zitten, dan zal het wel zo zijn.

Je hoeft de media maar te geloven en we zitten in een diepe recessie. Misschien is het ook wel zo, maar data laat wel wat anders zien. Je merkt wel dat de economie wat sputtert en tegen grenzen aanloopt, maar om dan direct te zeggen dat we in een recessie zitten.. Ik weet het niet..


Vooralsnog ga ik door met wat ik het leukst vindt en dat is mensen aan een baan helpen en zolang ik hoor dat we nog steeds meer mensen te kort komen, houd ik me daar nog steeds het liefst mee bezig


groetjes Djai

17 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page