top of page

Salarissen.. Zijn we gek geworden?

In de brugklas leerde ik het al. "het is een kwestie van vraag en aanbod" of anders gezegd: "het is maar net wat de gek er voor geeft".. Deze week heb ik weer mooie en interessante discussies gehad over salarissen.Stom, simpel verhaaltje:

17 jaar geleden kochten Suzanne en ik ons eerste huis.. Ik verdiende destijds bij MyCom 1550 bruto per maand, kreeg geen reiskosten en werkte gemiddeld 60-70 uur in de week om te laten zien dat ik een vast contract verdiende. Na een jaar ploeteren kreeg ik dan eindelijk mijn vaste contract en konden Suus, die net ietsjes meer verdiende dan ik, dromen over het kopen van een huis. Helaas bleek ons salaris niet genoeg te zijn om dit te laten slagen. Met heel veel geluk, hulp van ouders en bluf konden we ons eerste huisje kopen voor EUR 187.500,-- in het centrum van Leiden. 90m2, een postzegel als tuin en een groter achterstallig onderhoud.


Destijds was die vraagprijs een mega bedrag! Want 10 jaar daarvoor was datzelfde huis nog verkocht voor 117.000 gulden. Ook moesten we er nog veel geld inpompen om het uberhaupt leefbaar te maken. Ik weet nog dat ik na 1,5 maand klussen, waarbij we het hele huis gestript hadden, met mijn handen in het haar zaten of we wel de juiste "financiele" keuze hadden gemaakt. We zaten immers 30 jaar aan een ENORME hypotheek vast!


Afijn, om een lang verhaal nog langer te maken zag ik vandaag op nu.nl dat 4 op de 5 huizen boven de vraagprijs wordt verkocht en dat de woningprijs in 1 jaar tijd 19% is gestegen! Gemiddeld betalen we nu 419.000 euro voor een woning. Ketjing, Kassa, Jackpot!!

Ik zeg het nog één keer: 19 procent omhoog in 1 jaar en 419.000 euro voor een gemiddelde woning!

STOP de hoge salarissen?

Ik kan hier allerlei onderzoeken delen, benchmarks aanbieden, gemiddelde salaris-huizen (leuke woordspeling) van organisaties tonen, maar dit lost allemaal niets op tenzij we met zijn allen naar buiten durven te kijken, Die 19% moet toch ergens vandaan komen en laat méér salaris vragen, bij de start van je carriere, of bij het overstappen naar een nieuwe werkgever nu nét de oplossing zijn.

Ook de combinatie met schaarste in de arbeidsmarkt en werknemers die het voor het zeggen hebben + de huidige werkgevers die soms niet zo snel zijn in het meebewegen van het salarishuis doet iets met mensen. Ik ben geen econoom en denk misschien te simpel, maar volgens mij kunnen we concluderen dat de markt niet gek is geworden, maar dit een logisch gevolg is van vraag en aanbod..


Dus nogmaals: "Het is maar net wat de gek er voor geeft". de vraag is dus niet OF je moet meebewegen, maar wanneer je meebeweegt als organisatie?


Do It Yourself (DIY) Tip:

  1. Zet in je agenda een reminder Op 8-10-2038 (over 17 jaar)

  2. Ga naar nu.nl (of een andere nieuwssite als Nu.nl niet meer bestaat.)

  3. Lees daar wat de gemiddelde huizenprijs kost.

  4. En stuur dat naar mij toe.

  5. Als ik "told you so" terugschrijf, dan ben ik écht een genie... Als je geen reactie krijgt, dan ben ik mij aan het schamen in een hoekje en mag je deze post als fakenews beschouwen! :-D

Heel fijn weekend !!


Groetjes


Djai


71 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page