top of page

Sourcers worden (niet) ge-owned door GPT!

Door Gijs Verschuren:


Alles wordt geautomatiseerd. Recruitment ook… En volgens mij duurt het niet lang meer voordat we allemaal geen reet meer hoeven doen. :-D


Chat GPT kan nu het werk verrichten dat een gemiddelde sourcer doet. Djai en ik zijn dit inmiddels aan het ontwikkelen. Een prachtige ontwikkeling dat in deze tijd een logische stap is.


Maar hoe dan?

Mijn broer, Koen Verschuren, een goeroe op A.I. gebied is bezig geweest om GPT geautomatiseerd voor ons in te richten. Hierin zochten we naar het maken van een logisch verband tussen kandidaten/profielen, de vacature en alle relevante bedrijfsinformatie. Na het delen van al deze informatie aan GPT hebben we het gevraagd om hier een zeer persoonlijke inmail te maken, waarin hij de kandidaat aanspreekt en de link maakt met de vacature van de organisatie. De uitkomst van dit alles is bizar


Hoezo bizar?

GPT maakt bizar mooie koppelingen. Leest zaken in profielen die wij mensen mogelijk over het hoofd zien en is hier bizar sneller mee om deze zaken op te sommen.

Die berichten, die GPT met die formule uitdraait, zijn nu eigenlijk al beter dan die van de gemiddelde Recruiter.


Wat vind ik hier eigenlijk van?

Ik vind dit interessant maar ook eng. Interessant omdat iets jouw werk een soort overneemt. Het is eng omdat GPT ook zo ontzettend scherp wordt, met alle perspectieven dat het heeft, en verbanden dat het kan maken. Daarin is het eng omdat je denkt, zal het echt het einde betekenen van mij als sourcer?


Maar dan gaat GPT in de fout..

4 berichten verder gaat het fout. GPT verzint zaken die ik helemaal niet verteld heb over de functie. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat hij in een team gaat werken, terwijl deze rol toch vrij solistisch was. Dit solistische in de rol staat niet vermeld in de tekst en na 4 berichten neemt GPT de vrijheid om iets te verzinnen wat niet bestaat. Ook vind ik het sausje dat GPT er over gooit soms wat overdreven. Zo zijn functies "fantastisch, geweldig, een kans voor het leven en bijna goddelijk" . Ook lijkt het alsof GPT soms niet snapt dat in deze tijd kandidaten schaars zijn en wij als sourcers daar moeite voor moeten doen. in de berichten draait hij het dikwijls om, waardoor het drempelverhogend werkt.


Tja, wat vind ik er dan van?

Als (rasechte) Recruiter blijf ik ook volhouden om wat persoonlijke aandacht op te brengen om aansluiting te zien en op te merken. Ik denk dat dit ook een belangrijk sociaal onderdeel is dat wij mensen kunnen bieden en ik zou het raar vinden als GPT een sociaal vak zoals recruitment en sourcing beter zou kunnen dan een mens. Nuance en echte binding ontbreekt nu nog vaak in de functie. Ook in inlevingsvermogen, het kunnen levellen tot de doelgroep en gevoel achter tekst kunnen ontdekken, zijn zaken die wij mensen nog veel beter kunnen. En dit merk je.


Tijd

Van te voren dachten we dat GPT veel tijd kon besparen, maar niets is minder waar. De werkzaamheden zijn nu juist uitgebreid, waarbij we vraagtekens zetten bij de inmails die voor ons gegenereert worden. Wij mensen zijn complex, niet rationeel en emotioneel, waardoor dit (nog) te veelomvattend is voor GPT.


Ik snap bijvoorbeeld dat GPT een betere programmeur zou kunnen zijn, maar ik denk dat het inschatten van mensen en kwaliteiten van mensen toch iets is wat (op dit moment) door andere mensen gedaan moet worden. Close, but not close enough!


In de toekomst verwacht ik dat er vele verbeterslagen zullen volgen. Ai & Hi zullen met elkaar door het leven gaan en vele mooie ontwikkelingen zullen volgen.


Groetjes Gijs

58 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page