top of page

Wat is eigenlijk sourcen?


Vroegah was het eigenlijk maar makkelijk.. Je was Recruiter, zette een vacature uit in de krant, hierop kreeg je sollicitaties, deze nam je in behandeling, stelde slimme vragen en wanneer het klikte was de functie ingevuld.".

Ik loop dit jaar 15 jaar mee in recruitment en vroegah was het ook niet makkelijk, je had alleen meedere petten op. Wanneer je een aanvraag van een opdrachtgever kreeg, trok je letterlijk een kast met CV's open. van AVG hadden we nooit gehoord en hier lagen zo'n 3000 CV's en ging je 1voor1 de CV's langs om te zien of er iemand op de functie zou passen. Tijdens dit proces sloeg je de papiervisjes / zilvervisjes dood die door de CVs krioelde en hoopte je dat het telefoonnummer op het CV nog klopte of niet was

weggevreten door deze papiervisjes. Wanneer iemand interesse had in de rol ging hij het recruitmentproces in. Dit gehele proces was het domein van de recruiter!


Nu de vraag naar personeel hoger is dan het aanbod is het nu een hele kunst om kandidaten aan tafel te krijgen. Recruiters zijn over het algemeen hele luidruchtige mensen die graag kandidaten willen spreken en helpen aan een baan. Maar dan moet je wel kandidaten hebben die aan tafel willen komen.


De gemiddelde recruiter vindt Sourcen niet zo leuk.

Het hele sociale aspect van recruiter zijn valt totaal in het niet als je al een week, zonder succes berichten aan het sturen bent naar potentiele kandidaten. Het is frustrerend wanneer je de zoveelste "decline" van een kandidaat krijgt en langzamerhand vereenzaam je in je rol als recruiter.


De taak om mensen enthousiast te krijgen om op gesprek te gaan bij een potentiele organisatie hoort inmiddels bij een sourcer.


Dus heel simpel gezegd:

  • Van Mens --> naar Kandidaat = Sourcer

  • Van Kandidaat --> naar medewerker = Recruiter

Ik merk dat de laatste 5 jaar de vraag naar Sourcers enorm niet alleen is toegenomen. Hij is zelfs ontploft! De war on talent is groter dan ooit en de afgelopen 5 jaar houd ik me vooral bezig met deze "voorkant" van Recruitment. Ik zorg voor enthousiaste kandidaten die ik uitnodig voor een gesprek met een recruiter. Door deze aandacht op de voorkant/sourcingskant kun je je goed focussen op een bepaalde doelgroep en hier gericht acties op los laten.


Daarnaast begeleid ik, samen met collega sourcers, organisaties met hun eigen sourcingsstrategie die voor de lange termijn geldt. Hierin streven we naar een samenwerking met organisaties die daardoor minder afhankelijk wordt van Werving & Selectiebureaus of van simpelweg geluk. Dit betekent wel dat organisaties zelf aan het stuur staan en aan de bak moeten. Door structureel periodiek overleg met de klant, onze recruitmenttools, sourcingskennis en ervaringen die mijn collega's en ik hebben zorgen we ervoor dat organisaties uiteindelijk op hun eigen recruitment benen leren staan.Wil je hierover meer weten? Neem dan gerust contact met me op!

06-34659678 of d.vannieuwenhoven@djai.nl


Groetjes!!


Djai


28 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page