top of page

Telefonische prescreening

Een belangrijke taak, dat toch vaak wordt vergeten is het voeren van een goede prescreening met een kandidaat / sollicitant. Het gebeurt helaas te vaak dat sollicitatiegesprekken plaatsvinden terwijl vooraf al duidelijk kon zijn dat de organisatie en de kandidaat niet met elkaar gaan samenwerken.





Wat zijn de meest voorkomende redenen

  1. Salaris: Een belangrijk punt om te toetsen of jullie bij elkaar kunnen komen is toch wel het salaris. Vaak wordt dit puntje na sollicitatiegesprek 2 of 3 gevraagd aan de kandidaat. Inmiddels zijn er vele uren door de kandidaat en door de organisatie gespendeerd om er uiteindelijk achter te komen dat jullie er niet uitkomen. Dit is een heel groot frustratiepuntje voor een organisatie maar zeker voor de kandidaat. Vooraf definiëren wat het salaris is geeft rust en transparantie gedurende het sollicitatieproces. Kandidaat hoeft geen specifiek bedrag te noemen. dit mag ook een range zijn. Een bijkomend voordeel voor een organisatie is dat de kandidaat niet achteraf zijn salarisindicatie gaat plussen, omdat hij na een 2 of 3de gesprek weet dat hij/zij in trek is door de organisatie.

  2. Mismatch op profiel: Kandidaten geven vaak een helder beeld over wat ze de afgelopen jaren aan werkzaamheden hebben verricht. De kans dat je de kandidaat match op de werkzaamheden die hij in het verleden heeft verricht is zeer groot. Door een goede telefonische prescreening te doen hoor je of de kandidaat daadwerkelijk nog op zoek is naar zo'n rol. Vraag hier goed op door en je zult versteld staan hoevaak de kandidaat op zoek is naar een geheel andere functie

  3. motivatie: Ik vind het tijdens de telefonische gesprekken belangrijk om de motivatie te horen van een kandidaat. Leeft hij echt voor zijn vak of is het een "moetje". Door vragen te stellen zoals. "wat vind je het mooist aan je vak" hoor je vaak de passie (vies woord) door de telefoon heen! Mensen vinden het doorgaans enorm leuk om over hun eigen werk te praten. Logisch ook, je doet het vaak 32 tot 40 uur per week.

  4. Beschikbaarheid, ontwikkelbereidheid, etc Geeft wat mij betreft een goede indruk van de kandidaat.

Een paar tips

  • Kom oprecht over.

  • Het gesprek moet een goede eerste weergave aan beide kanten geven.

  • Vertel duidelijk wat je de vervolgstappen zijn na het gesprek

  • Laat de kandidaat vooral heel veel vertellen.

  • Wanneer je de prescreening doorstuurt naar de afdeling mag dit niet zomaar. Vraag expliciet toestemming aan de kandidaat of je hetgeen de kandidaat verteld heeft mag doorsturen naar de betreffende afdeling (GDPR/AVG)


Mocht je meer vragen hebben, kom dan bij me in de lucht


Heel veel succes


Groetjes

Djai

22 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

댓글


bottom of page